Kdaj je toplotna črpalka za sanitarno vodo smiselna izbira?

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je odlična izbira, če želite prihraniti pri energiji, denarju, investiciji in sanitarno vodo ogrevati na povsem ekološki način z obnovljivimi viri energije. Kakovostna in sodobna toplotna črpalka za sanitarno vodo omogoča tiho in udobno ogrevanje vode s samodejnim mehanizmom za delovanje, ki ga lahko spreminjate čisto enostavno preko ekrana na dotik. Dodatno lahko prihranite, če imate še solarno električno energijo pridobljeno s pomočjo sončne elektrarne, ki jo lahko monter poveže s toplotno črpalko.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je najcenejša izbira

Če malo pobrskate po internetu, boste našli primerjalne tabele, ki so jih naredili strokovnjaki na energetskem področju in jasno povedo, katera vrsta ogrevanja je draga in katera najcenejša. Ugotovili boste, da je toplotna črpalka za sanitarno vodo najcenejše ogrevanje na dolgi rok in da se investicija hitro povrne, saj gre za ekološko ogrevanje z naravnimi obnovljivimi viri, kot so voda, zrak in zemlja, kar država podpira s subvencijo.

Sama investicija v toplotno črpalko je med najcenejšimi investicijami v ogrevanje. Kolikšna pa je, je odvisno od tega, kakšna toplotna črpalka za sanitarno vodo se izbere ter kakšen je način črpanja naravnega vira, na kaj je sistem povezan še dodatno, kakšna količina sanitarne vode se ogreva in kako kakovosten sistem boste izbrali. Ker je te ponudbe na trgu res veliko, je najbolj smiselno se še pred montažo posvetovati z monterjem in strokovnjakom, ki bo natančno ocenil sedanjo situacijo ter vam bo znal dobro svetovati in narediti okvirni izračun stroškov.

Če gre za novogradnjo, je cena že približno taka, kot je objavljena na internetnem ceniku, če pa boste naročili še odmontažo starega sistema in odvoz odpadnega materiala, pa se ta storitev dodatno zaračuna po ceniku oziroma dogovoru z monterjem.

Ali se lahko toplotna črpalka za sanitarno vodo namesti v vašem domu?

Toplotna črpalka za sanitarno vodo se lahko namesti skoraj v vsakem domu, saj obstaja veliko različnih načinov delovanja toplotnih črpalk. To v praksi pomeni, da se lahko namesti v hišah in blokih ter ostalih stanovanjih in pisarnah.

Katero toplotno črpalko za sanitarni vodo se bo namestilo, vam bo priporočil strokovnjak, ki bo pregledal možnosti za namestitev. Najpogostejša oblika ogrevanja sanitarne vode je nizko toplotna, kar še posebej pride v poštev za nizko energijske hiše in novogradnje. Seveda toplotna črpalka za sanitarno vodo ogreva tudi visoko temperaturno, odvisno, kakšno temperaturo vode boste potrebovali.

Monter si lahko ogleda vašo situacijo, potem pa vam bo svetoval, ali se uporabi toplotna črpalka voda–voda, voda–zemlja ali voda–zrak. V hiše  se največkrat namesti toplotna črpalka voda-zemlja, katero tudi namestijo najpogosteje. Če je možna le toplotna črpalka voda-zrak, potem se preveri, ali imate dovolj velik prostor za takšno namestitev. V primeru da je prostor premajhen, je možno dodatno oskrbeti črpalko z zrakom iz sosednjih prostorov ali iz zunanjega vira.

To dejansko pomeni, da so možnosti namestitve toplotne črpalke v stanovanja skoraj neomejene. Vsekakor je prednost toplotne črpalke tudi v tem, da je majhna v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi in estetska, tako da je lahko kjerkoli v prostoru, pa ne bo motila. Čas montaže je približno 10 dni od tistega trenutka, ko je črpalka dobavljiva. Nekatere so na zalogi, nekatere pa je potrebno naročiti pri proizvajalcu.

Zakaj je toplotna črpalka za sanitarno vodo prava izbira?

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je varčna in zelo učinkovita, kar so pokazali testi učinkovitosti. Vgrajen ima kapilarni izmenjevalec, ki je poznan tudi kot kondenzator, kateri pa ima dobro stično površino s hranilnikom tople vode. Hranilnik pomaga, da se voda dlje časa ne ohladi in ostaja topla ter se tako varčuje. Koeficient izkoristka je kar 3.7, kar je eden največjih izkoristkov, kar se tiče ogrevanja vode.

Toplotne črpalke imajo vgrajen tudi regulator. Poleg tega je še nameščen dodatni toplotni izmenjevalec. To je odlična novica, ker pomeni, da lahko sami izbirate dodatni vir ogrevanja, bodisi da je to kotel ali pa solarna elektrika, kar bo ogrevanje še pocenilo, saj se lahko sami odločate med tem, koliko je kateri vir razpoložljiv in cenovno ugoden. Toplotna črpalka za sanitarno vodo spada v najvišji energetski razred.

Hkrati pa so toplotne črpalke opremljene še z zalogovnikom hladne vode, kar omogoča zelo inovativen in sodoben sistem. Tako vam bo sistem zagotovil še dodatnih 20 % več tople vode, ki jo segreje na takšno temperaturo, kot ste izbrali na zaslonu.

Nenazadnje je toplotna črpalka za sanitarno vodo res udobna izbira, saj vam je ni treba ne vzdrževati, niti nadzirati, nič vam ni treba čistiti, enostavno na njo pozabite, ker deluje povsem avtomatsko in samodejno. Edina naloga, ki jo imate je, da nastavite želeno temperaturo in to je tudi vse. Toplotna črpalka je tudi povsem varna, saj je tako narejena, da sta ogrevalni sistem, torej grelec in hladilna tekočina čisto ločena in ne moreta priti v stik.

V vaših prostorih bo tako vedno prijetno, toplo in zračno, če boste imeli še nizko temperaturno talno gretje, tudi ogrevalni sistem ne bo povzročal statičnega prahu, kot je to znano pri drugih ogrevalnih sistemih.

Avtor prispevka:

54   Posts

Vsi prispevki