mizarska krožna žaga

Katera namizna krožna žaga za les se najbolj priporoča za uporabo?

Vsaka spodobna mizarska delavnica mora za kakovostno opravljanje svojega dela posedovati orodje, ki omogoča različno obdelavo lesa in lesenih izdelkov. Eno izmed nepogrešljivih orodij je tudi mizarska krožna žaga, za učinkovit razrez izbranega materiala. V svetu lesarstva sta nujni tako ročna kot namizna krožna žaga za les, ki je v večini primerov že tako avtomatizirana, da omogoča kar največji izkoristek mizarjevega časa in bistveno poenostavi sam postopek razreza lesa. Na račun računalniško vodenih procesov razreza in obdelave je delo veliko bolj natančno, hitrejše in optimizirano. Sodobna namizna krožna žaga za les se prav zaradi tega vse pogosteje znajde, ne le v profesionalnih obratih, ampak tudi v domačih delavnicah. Vendar pa je zelo pomembno, kakšna mizarska krožna žaga se znajde v vaših rokah, zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj priročnih nasvetov, s pomočjo katerih boste svoje delo opravljali še lažje in bolj učinkovito.

Kaj je formatna mizarska krožna žaga?

Kot smo že omenili na začetku, si moderne mizarske delavnice ne moremo predstavljati brez kakovostne in učinkovite žage. Uporabljamo jo namreč ves čas tekom celotnega mizarskega procesa, torej od začetne priprave do končnih finih del za določen izdelek. Formatna mizarska krožna žaga pa je še bolj izpopolnjena, saj zagotavlja popolnoma raven obrez in vse potrebne pogoje za 90o kotni rez.

Glavni pogoj, da lahko mizarska krožna žaga svoje delo opravlja brezhibno, je njena kompaktna in močna konstrukcija, ki žagi omogoča stabilnost brez vibracij. Le tako bo lahko rez raven in brez napak. V podjetju Lesmak d.o.o. svojim strankam ponujajo prvovrstne formatne žage proizvajalca KDT, ki s svojimi pametnimi rešitvami, kot so upravljanje stroja na dotik in digitalni prikazovalnik za lažje odčitavanje različnih vrednosti, ki jih potrebujete. Njihove žage so prav zaradi teh lastnosti prva izbira vseh večjih in naprednejših industrijskih obratov. Namizna krožna žaga za les je dopolnjena s kakovostnimi vodili, katerih naloga je žaganje težkih obdelovancev. Z vašo varnost pri delu poskrbi posebno zasnovana zaščitna kapa prozorne barve, ki si jo lahko individualno nastavite. Vaše žaganje bo z njeno pomočjo še enostavnejše. Prav tako ima formatna mizarska krožna žaga KDT veliko prostora za menjavo rezil, ko je to potrebno. Poleg naštetega pa je pri dotični žagi motoriziran dvig in spust žaginega lista, kar še dodatno poenostavi žaganje.

Katera mizarska krožna žaga je prava za vas?

Ko se odločate za nakup krožne žage, je zelo pomembno, da natančno definirate, za kaj jo potrebujete in kako zahtevno je vaše delo. Ročne mizarske krožne žage, ki se delijo na akumulatorske in baterijske modele, so primerne predvsem za domače lesarske mojstre, ki se z obdelavo lesa ukvarjajo predvsem ljubiteljsko. Te vrste žag so namreč manj natančne, vendar pa so za delo izredno priročne.

namizna krožna žaga za les
Namizna krožna žaga za les

V kolikor pa želite les obdelovati bolj natančno in tako izdelovati sofisticirane lesene izdelke, boste potrebovali nekoliko bolj dodelano različico žage – namizna krožna žaga za les. Tudi v tej kategoriji poznamo različno dodelane žage, ki so primerne za različno zahtevna dela. Tiste preprostejše različice lahko danes pogosto srečamo tudi v domačih lesarskih delavnicah, kjer mizarski mojstri izdelujejo različne izdelke, bodisi za domačo uporabo bodisi za nadaljnjo prodajo. Mizarska krožna žaga je tako orodje, ki ga lahko srečamo prav povsod – od domačih in profesionalnih delavnic ter celo na gradbiščih. Za najbolj dovršene in zahtevne projekte pa se uporablja namizna krožna žaga, ki ima računalniško vodeno delovanje in tako omogoči nastanek vrhunskega lesenega izdelka, sam proces pa je tudi ponovljiv. To pomeni, da lahko izdelamo poljubno število kosov, ki si bodo med seboj popolnoma enaki.

Pri nakupu mizarskega orodja, še posebej pa namiznih krožnih žag vam svetujemo, da se pred nakupom posvetujete s poznavalcem tega področja. Ta vam bo namreč kar najbolje svetoval, katero žago izbrati iz pestre ponudbe. Gre namreč za pripomoček, ki vam močno olajša delo, vendar le, če je ustrezno izbran.

Namizna krožna žaga za les za najzahtevnejše

Namizna krožna žaga za les se v mizarskih delavnicah uporablja v različne namene. Mizarji si z njo pomagajo tako pri grobem rezanju večjih kosov lesa, kot tudi pri natančnejši in fini obdelavi manjših lesenih izdelkov. Za kaj takega seveda potrebujete različne žagne liste, ki so opremljene s primernimi rezili, prav tako pa mora biti vaša mizarska krožna žaga prilagojena takšnemu načinu dela. V grobem lahko rečemo, da bolj zahtevni uporabniki, ki želijo izdelovati bolj dovršene izdelke, potrebujejo namizno krožno žago, ki omogoča več različnih načinov obdelave lesa in izdelkov iz njega.

Večina sodobnih namiznih žag na tržišču je prilagojenih različno zahtevnim uporabnikom. Njihova glavna prednost je, da za svoj denar dobite res maksimalno dobro namizno žago, ki bo kos vsem zahtevam vašega dela. Prilagodljive pa so tudi funkcije različnih modelov namiznih krožnih žag. Tako lahko zelo natančno prilagajate način delovanja in značilnosti pri rezanju oziroma žaganju. Določene namizne krožne žage omogočajo celo rezanje pod kotom ali pa rezanje z nastavljivo globino, kar omogoča učinkovito izdelovanje utorov. Namizna krožna žaga za les je lahko celo tako natančna, da boste z njeno pomočjo in seveda veliko vašega znanja, izdelovali najrazličnejše kompleksne elemente iz lesa.

Ste si kdaj mislili, da boste lahko prave umetnine izdelovali s pomočjo na videz popolnoma preproste žage?Verjetno ne, slednje pa je bilo še nekaj let nazaj praktično neizvedljivo. Vendar pa se tehnologija ves čas razvija in prilagaja potrebam delavcev. S številnimi pametnimi rešitvami in natančnimi dopolnitvami lahko danes že delamo z izredno zmogljivimi namiznimi žagami, o katerih smo včasih lahko le sanjali. Mizarji, ki si z lesenimi izdelki služijo kruh, si svoje delavnice brez naprednih namiznih žag sploh ne predstavljajo.

Kakšna mizarska krožna žaga je primerna za industrijo?

Najbolj napredne in dovršene namizne krožne žage za obdelavo lesa pa srečamo v večjih in naprednejših industrijskih obratih kjer mora biti delo hitro in natančno opravljeno. Te vrste žag morajo združevati posebne lastnosti, ki skupaj tvorijo popolno delovno orodje. Spoznajte jih v nadaljevanju.

1. Stabilnost delovnega stroja

Če želimo, da delovni stroj med žaganjem deluje kar se da mirno in brez vibracij, mora imeti primerno konstrukcijo. Ta mora biti močna, težka in kot taka primerna za najbolj zahtevno industrijsko delo. Manj premikov kot se naredi med samim delom, z bolj natančnim izdelkom se boste lahko na koncu pohvalili.

2. Kvalitetna vodila formatnega vozu

Vodila KDT mizarskih krožnih žag imajo posebno obliko, ki jim zagotavlja precejšnjo moč in natančnost. Ker so vodila zelo velika, so primerna tudi za žaganje večjih in težjih obdelovancev. Po drugi strani pa so vodila izredno natančna in se kot taka primerna za žaganje iverala in ostalih kompozitnih materialov.

3. Za zaščito poskrbi posebna zaščitna kapa

Namizna mizarska krožna žaga ima dodano posebno veliko zaščitno kapo, ki je del obvezne opreme čisto vsake formatne žage. Poudarimo naj, da so zaščitne kape pri KDT žagah še večje, nastavljive in od strani prozorne, kar omogoča dodatno preglednost. Z njihovo pomočjo bo žaganje povsem enostavno, zelo natančno in veliko bolj čisto.

4. Učinkovita menjava rezil

Mizarska krožna žaga KDT je pametno zasnovan stroj, ki uporabniku poenostavi delo in pomaga do večje delovne učinkovitosti. Njihove namizne žage imajo tako zelo velika varnostna vratca, kar še dodatno poenostavi in pospeši menjavanje rezil oziroma žagnih listov.

5. Popolnoma motoriziran dvig in spust žagnega lista

KDT namizna žaga ponuja funkcijo enostavne nastavitve višine žagnega lista, kar lahko storite s pomočjo močnih linearnih vodil.

Moč elektronike

Z razvojem lesarstva in mizarstava in seveda na račun sodobnih potreb uporabnikov, se je pojavila potreba po izdelavi vrhunskih lesenih izdelkov v večjem številu. Slednjega pa človeške roke seveda ne morejo – v prvi vrsti niso tako zmogljive, poleg tega pa je pri delu z njimi vedno prisoten človeški faktor napake. Čeprav se morda zdi, da je posamezna napaka popolnoma nepomembna, pa je težava v tem, da več majhnih odklonov vodi v nastanek večje napake, ki pa je sploh pri profesionalnih izdelkih popolnoma nesprejemljiva.

Ravno zgoraj napisano je tudi razlog, da so tehnologi razvili poseben nadzorni računalniški sistem, ki so ga uspešno vkomponirali v mizarsko krožno žago. Z njegovo pomočjo postane delo z namizno žago avtomatizirano in v celoti elektronsko nastavljivo. Te vrste industrijska formatna krožna žaga, poleg drugih tehničnih delov, vsebuje:

  • računalnik in programsko opremo za upravljanje žage, optimizacijo ter vodenje samega razreza,
  • sočasno z zgornjim, se izpisujejo nalepke s črtnimi kodami in predhodno določenimi podatki.
zaščitna kapa
Zaščitna kapa

Formatna žaga je prva izbira za vse mizarje, ki si želijo popolnoma avtomatizirano žago, ki pa ni preveč draga. Popolno nišo je našlo tudi podjetje KDT in vam vrhunsko orodje in stroje prodaja za zares ugodno ceno. 

Prava mizarska krožna žaga za vas

Katera mizarska krožna žaga se bo torej znašla v vaši delavnici? Če niste povsem prepričani, kateri model formatne žage je najbolj pravi za vas, potem vam svetujemo, da se za pomoč obrnete na izbranega svetovalca. Čeprav KDT žage slovijo po izjemni kombinaci med kakovostjo in ceno, pa je vseeno zelo pomembno, da izberete tisto pravo, ki bo dobro služila svojemu namenu.

Pred nakupom zato dobro premislite, kakšno žago bi najbol potrebovali pri svojem delu – električno, akumulatorsko ali brezžično. Še tako izpopolnjena mizarska krožna žaga v rokah nekoga, ki z njo ne zn pravilno ravnati, žal ne  bo prinesla zadovoljivih rezultatov. Pameten nakup pa vam bo bistveno poenostavil in olajšal vaše delo.

 

5/5 - (2 votes)

Avtor prispevka:

241   Posts

Vsi prispevki