Nosečnost po tednih – kako poteka razvoj vašega otroka?

Nosečnost po tednih je zanimiva za vsako nosečko in bodočo mamico, ker se tedensko veliko spreminja v njenem telesu in otrok raste ter se razvija do poroda, potem pa je samostojni bitje, ki mamico sicer še potrebuje, a raste sam. Nosečnost največkrat merijo s trimesečji, v katerih je vsak teden nekaj posebnega. Nosečnost po tednih bodoči mamici lahko pove, kaj se bo v njej dogajalo in na kaj mora biti pazljiva, da bosta ona in otrok zdrava.

Kako se začne v prvem tromesečju?

Nosečnost po tednih se začne s prvim tednom. V prvem tromesečju to traja do trinajstega tedna. V prvem tednu nastane zigota, to je oplojena celica, iz katere se razvije celoten otrok. Ustvari se zarodek, ki pripotuje do maternice, ter se ugnezdi v njeno steno. Razvije se v skupek celic, ki so kot žogica, ki je velika za kakšno pest. Iz nje pa se začnejo razvijati najprej udje, to so roke in noge.

Sočasno se razvijejo telesni sistemi, ki jih sestavljajo človeški organi, ki bodo kasneje delovali sami, brez podpore mamice. Organi začnejo dobivati svojo končno obliko in proti koncu trimesečja se otrok začne že premikati.

Nosečnost po tednih v drugem trimesečju

V drugem trimesečju se nosečnost po tednih nadaljuje od začetka 14. tedna pa do začetka 27. tedna. To je čas pospešenega razvoja, ko se dojenček premika v vse smeri in že preizkuša svoje ude. Takrat sta navdušena tako novo bitje, kot mamica, ki močno čuti svoj naraščaj, kar se najbolj začuti okoli 21. tedna, ko nekateri otroci postanejo pravi boksarji in nogometaši.

Do 18. tedna to malo bitje tehta že kar 150 gramov. Nato začne njegova teža bliskovito naraščati, zna pa že zazehati pa tudi kolcne se mu, če mamica poje ali popije kaj takega, kar mu ni všeč ali pa prehitro je. Ker po 21. tednu plod hitro raste, bo do konca tega trimesečja tehtal kar en kilogram, kar pa se na teži mamice že pozna.

Nosečnost po tednih in tretje trimesečje

Kaj pa mamicam prinaša nosečnost po tednih v zadnjem trimesečju? V tem trimesečju, ki se začne na začetku 27. tedna in normalno traja vse do 40. tedna, se zaključi s porodom, ni pa vedno tako. Pogosto se otroci rodijo kasneje, kot so predvideli ginekologi, če pa traja več kot 42 tednov, pa porod umetno sprožijo v bolnišnici. Pomaga pa seveda spodbujanje otroka, da pride iz varnega zavetja v širni svet, kjer ga čakata vesela in navdušena starša.

V 27. tednu otrok že začne dihati s svojimi pljuči  in jih razvijati. Zelo ja aktiven in se veliko premika. Nosečnice večkrat morajo na stranišče in včasih imajo nekaj neprijetnih simptomov, kot so krči v nogah. V 32. tednu je otrok težak že skoraj dva kilograma in se še vedno zelo hitro razvija ter reagira na mamico ter očeta, kar sliši in čuti preko mamice ter plodovnice. Če se boste ves čas nosečnosti in še posebej v teh zadnjih tednih veliko pogovarjali z otrokom, mu peli in brali, bo vse, kar boste z njim počeli, vedel in znal takoj, ko se bo rodil.

Nosečnost po tednih se počasi zaključuje v 36. tednu, ko se otrok spusti v medenico in nosečnica tudi lažje zadiha, ima pa lahko težave v medenici, saj je plod nizko in se pripravlja na porod. Potrebno je biti že pozorna na znake popadkov. Otrok je zdaj težak že 2.5 kg.

Nosečnost po tednih v zadnjih treh tednih je lahko z malo spanca, otrok je namreč velik že kar 50 cm. Porod je že možen, lahko pa traja še nekaj tednov.

Proti koncu v 40. tednu so otroci težki lahko že 3.5 kg, nekateri so več drugi manj, v povprečju pa so veliki 51 cm. Ko je čas za porod, nosečnici lastno telo pove, kdaj to je in popadki se začnejo. Če je vesela in sproščena, potem ne traja dolgo in ni hudo, ko se otrok rodi.

Rate this post

Avtor prispevka:

144   Posts

Vsi prispevki