Okna

Katera moderna okna izbrati za vaše potrebe?

Okna so seveda pomemben del našega doma, saj nas varujejo pred mrazom in vremenskimi vplivi, pred prahom ter umazanijo in plini. Moderna okna pa so vedno bolj cenjena lesena in se tudi največkrat uporabijo na modernih stavbah. Lahko se kombinirajo še z aluminijem za boljšo ojačitev, zato so lahko tudi zelo velika, na primer preko celotne stene stavbe. Najboljša so tista s trojno zasteklitvijo, ker boste z njimi največ prihranili dolgoročno na ogrevanju. Velikokrat se za poslovne stavbe odločajo tudi samo za kovinska okna. Odkar so izumili zasteklitev, so se okna spremenila v zaščito za dom pred mrazom, čeprav so termo stekla in dobro izolativna okna bila izumljena šele v prejšnjem stoletju. Vendar se od takrat naprej ves čas razvijajo.

Moderna okna za moderne stavbe

Moderna okna so izdelana preprosto a učinkovito iz lesa in včasih tudi iz kovine ali kombinacije obojega. Današnje novogradnje so nizko energijske ali nič energijske stavbe in zahtevajo odlično izolacijo oken. Zato je dobro, da nabavite okna s trojno zasteklitvijo ter dobro izolacijo med steklom ter okvirjem okna. Ta del je najpomembnejši in je odvisen od proizvajalca, njegovih izkušenj ter tehnologije, ali bodo narejena dobro ali ne.

Moderna okna so lahko zelo velika in se največkrat naredijo kar na južni strani hiše tako, da so preko celotne stene. Moderne hiše so namreč oblikovane tako, da imajo spodaj prostor, ki je velik in povezan, s kuhinjo ter dnevno sobo in jedilnico vred. Običajno so potem v prvem nadstropju spalnice, kopalnica in še kakšna soba, na primer kabinet ali otroške sobe.

Tudi ti prostori imajo običajno velika okna, ki se odpirajo in se lahko zastrejo proti soncu ter premočni svetlobi. Največkrat so avtomatizirana in električna. Pojavljajo pa se že pametna okna, ki sama zračijo prostor in so programirana na potrebo svojega lastnika.

Ker je tehnologija izdelave stekel tako napredovala, je možno za poslovne stavbe narediti še večja okna, ki segajo preko več nadstropij. Take stavbe so vse bolj pogoste in je njihova fasada dejansko sestavljena iz ogromnih oken.

Menjava oken in starejše hiše

Stara okna so problematična lahko zato, ker ne tesnijo dobro in prepuščajo preveč toplote ven iz stavbe. Zato pokurite preveč energije za ogrevanje in plačujete prevelik strošek. Taka okna je dobro zamenjati. Običajno imajo tudi eno ali največ dve stekli, ki niso termična in tudi prepuščajo preveč toplote v obe smeri. Hkrati prepuščajo mraz in vlago.

Stara okna se lahko krivijo, ker je bila tehnologija izdelave okvirjev takrat slabša in je kakovost obdelave tudi taka, da okno ni zdržalo dlje časa. Nerodno je, če vam piha pozimi in vleče skozi stavbo, ker se lahko prebivalci prehladite in zbolite ter dobite kronična vnetja in revmo.

Stara okna je najbolje zamenjati za nova in s tem prihraniti na ogrevanju ter lastnem zdravju. To naredijo mojstri dejansko v enem dnevu za običajno hišo za štiričlansko družino. Ko boste imeli nova, ne boste mogli verjeti, kakšna je razlika med njimi. Prihranili boste na denarju za ogrevanje in v prostorih bo bolj suho, prijetno ter toplo. Če namestite še dober prezračevalni sistem, potem oken sploh ne bo treba odpirati in se bodo v stavbi bivanjski pogoji bistveno izboljšali. Hkrati ne bodo več v stanovanje vdirali plini ter prah.

Izbirate lahko med lesenimi okni, ki so izjemno popularna zadnja leta, ali aluminijastimi, kombiniranimi ali plastičnimi. Najbolj zdrava in zdržljiva so gotovo lesena, pa tudi aluminijasta so v redu. Sam izgled pa je odvisen od vašega okusa ter opreme v stanovanju ali pisarni in od fasade stavbe. Nekateri majo radi naravne lesne barve, drugi bolj žive, tretji pa so srečni, če se lesketa srebrna kovina, ki zgleda precej prestižno. Najbolj pa sta seveda pomembni prav kakovost oken in njihova izolativnost.

Rate this post

Avtor prispevka:

138   Posts

Vsi prispevki