prostata

Prostata številnim moškim povzroča težave – zakaj?

Mnogi moški v naši družbi se po 40. letu začnejo srečevati s težavami, ki so povezane s prostato. Prostata s starostjo začne rasti in začne povzročati manjše ali večje težave, ki jih moški najprej občuti pri uriniranju. Najpogostejša težava prostate je povečana prostata, a kako prepoznati prve simptome, kako omiliti težave, kdaj obiskati zdravnika, si preberite v nadaljevanju.

Prostata je majhna žleza, ki jo imajo le moški in je na spodnjem delu mehurja. Prostata ima pomembno vlogo pri spolnosti, a so z njo povezane tudi težave, ki so z let vse bolj izrazite. Omenjena žleza pomembno vpliva na kakovost življenja vseh moških po nekje 50. letu starosti. Težave s prostato v širši javnosti imenujemo povečana prostata, med tem, ko zdravniki uporabljajo izraz benigna hiperplazija prostate (BHP). Izraz benigen pomeni, da ne gre za smrtno nevarno bolezen, poenostavljeno ne gre za raka prostate. Nenevarna povečana prostata prizadene kar 50 % moških po 50 letu starosti, po 70. letu pa že 80 % moških.

Prostata-stevilnim-moskim-povzroca-tezave

Različni simptomi težav s prostato
Povečana prostata s časoma doseže mejno velikost, ko se ne more več nikamor razraščati, zaradi okolnega veziva, zato z vseh strani pritiska na sečnico in ji oteži pretok seča. Povečana prostata sama po sebi ni življenjsko nevarna, so pa njeni značilni simptomi precej neprijetni. Zato naj moški posvetijo več pozornosti na naslednje znake, ki lahko nakazujejo na povečano prostato:
– pogostejše uriniranje preko celega dne, tudi ponoči, hkrati pa je težaven začetek uriniranja,
– čas uriniranja pekočega in bolečega urina se podaljšuje,
– oslabljen in prekinjajoč curek urina,
– občutek nepopolnoma izpraznjenega mehurja,
– dalj časa trajajoče kapljanje urina,
– bolečine med izlivom semenske tekočine ali po njem;
– težave s spolnostjo;
– splošna utrujenost ter slabo počutje itd.
V primeru, da ste ugotovili, da imate enega ali več zgoraj opisanih simptomov, ki so značilni za težave s prostato, potem ne odlašajte in obiščite izbranega zdravnika ter se pogovorite z njim.

Povečana prostata – potrditev diagnoze
Diagnozo povečana prostata bo zdravnik s pomočjo različnih raziskav potrdil ali ovrgel. Običajno izbrani zdravnik bolnika podrobno izpraša o splošnem počutju, morebitnih simptomih ter naroči preiskavo urina in krvi. Poleg omenjenih preiskav naredi še digitorektalni pregled prostate ter ultrazvok prostate in sečil. Stanje zgornjih sečil in prostate zdravnik preveri s pomočjo ultrazvoka. Vsak moški s simptomi pri zdravniku izpolni tudi vprašalnik IPSS o težavah z uriniranjem. Po seštevku točk izve v kakšnem stanju je njegova prostata, če je seštevek prejetih točk do 8 točk, za enkrat njegove manjše težave še ne potrebujejo zdravljenja. Seštevek med 8 in 19 točk opredeljuje srednje izrazite težave, seštevek med 20 in 35 točk pa že opredeljuje zelo hude težave. Glede na rezultate vseh opravljenih preiskav se zdravnik odloči in predlaga način zdravljenja. Izbrani osebni zdravnik lahko začne zdravljenje lažjih primerov, za težje primere pa morajo bolniki obiskati specialista – urologa.

prostata

Diagnoza povečana prostata – kakšne so možnosti zdravljenja?
Ko zdravnik moškemu potrdi diagnozo povečane prostate, bo predstavil tudi možnosti za nadaljnje zdravljenje, ki so v glavnem naslednje:
• Moški naj se samo opazuje, saj zdravljenje ni potrebno pri vsakomer, ki ima povečano prostato. Pri nekaterih moških se pojavi le nekaj blagih znakov ali pa jih sploh ni. V tem primeru strokovnjaki svetujejo, da se redno in pozorno opazujete ter ob prvih spremembah obiščete zdravnika.
• Ena od možnosti je tudi zdravljenje z zdravili, recept za sintezna zdravila, bolniku predpiše izbrani zdravnik. Z izbranim zdravnikom se posvetujte o nadaljnjem zdravljenju in morebitnih stranskih učinkih, ki jih lahko povzročajo zdravila.
• V nekaterih primerih, ko ni druge izbire, zdravniki priporočajo odstranitev določenega dela prostate, a le v primerih, ko so dokazani resni znaki povečane prostate.
• Značilni znaki povečane prostate se lahko zdravijo s celo vrsto zdravilnih rastlin. A pozor, pred uporabo katere od zdravilnih rastlin ali izvlečkov le teh, se posvetujte z izbranim zdravnikom.

Zakaj in kako pride do povečanja prostate?
Vzroki za nastanek povečane prostate še niso povsem raziskani in znani. Splošno znano pa je, da se pogosteje razvije pri moških, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo, prekomerno telesno težo, povišanim krvnim tlakom in zvišano ravnjo holesterola. Nekatere raziskave izključujejo povezanost med pojavom povečane prostate in alkoholom, enako velja tudi pri rednih in strastnih kadilcih. A strokovnjaki vseeno opozarjajo, da lahko pride do akutne zapore seča, če bolnik z že diagnosticirano povečano prostato, uživa večje količine alkohola. Nekatere raziskave dokazujejo, da se lahko povečana prostata prenaša iz roda v rod. Zato izbrani zdravniki pri pogovoru z bolnikom povprašajo tudi o bolezni v družini in morebitni dednosti bolezni.

Povečana prostata – najučinkovitejša preventiva so redni pregledi
Strokovnjaki svetujejo vsem moškim po 50. letu starosti, naj enkrat letno gredo na digitorektalni pregled prostate in na pregled urina ter krvi. Le tako bodo zdravniki pravočasno odkrili težave s prostato, pa naj gre za povečano prostato ali rak prostate. Zgodnje odkrivanje težav s prostato pomeni tudi hitro in učinkovito zdravljenje.

 

Rate this post

Avtor prispevka:

167   Posts

Vsi prispevki