vhodna vrata

Katera vhodna vrata so prava izbira za vaš dom?

Kadar se odločite za menjavo starih, dotrajanih vrat, pomislite, kakšna vhodna vrata in kakšen slog novih, bi spadal v vaš dom. Bi morda bil to ponovno les, ali bi želeli modernejšo variacijo iz materiala PVC ali aluminija? Želite dodatno zaščito in odlično kakovost? Pregovor: »vsake oči imajo svojega slikarja«, še tukaj, kako drži.

Ob poplavi raznih mnenj glede ponujenih materialov in raznih informacij je lahko izbira včasih izredno težka, zato vam bomo danes predstavili nekaj najpomembnejših informacij ter pogledov na to, kakšno vrsto vrat izbrati, in vam s tem olajšali nakup ali le podkrepile vaše mnenje.

Katera-vhodna-vrata

Vhodna vrata in pomen izbire kakovostno izbranega sloga


Ob izboru za nova vhodna vrata imejte v mislih, da so le-ta obraz vašega doma, zato morajo temu primerno tudi izgledati. In ker jih ne kupujete za krajše, vendar za daljše časovno obdobje, je še toliko bolj pomembno, da nekako z njimi zadenete v polno. So bistven del arhitekturne zasnove vsakega doma, saj dajejo objektu obraz, vam, ki živite znotraj pa:

 • popolno zaščito (vremensko in varnostno),
 • toplotno izolacijo,
 • toplino (v smislu videza),
 • zasebnost,
 • mir,
 • inovativen videz in neko simbolno vlogo.

Staro izročilo pravi, da so vrata ogledalo hiše, saj izražajo vašo identiteto in edinstven slog, ki ga bo videl vsak, ki bo nanje potrkal. Zato je pomembno, kakšen slog, material in sam videz za vhodna vrata boste izbrali. Pa si poglejmo, kako začeti.

Katere vrste in material naj izberem torej za vhodna vrata?

Začenši pri materialu, se bomo ustavili in poudarili, da na vprašanje, kateri material izbrati, nimamo enotnega odgovora. Zakaj? Ker je najboljši material tisti, ki popolnoma ustreza vašim presojam, željam, potrebam in okusu. Ima pa seveda vsak material svoje prednosti in slabosti.

Materiali, med katerimi lahko izbirate, so po navadi: les, plastika ali aluminij. Je pa zmeraj bolj priljubljena kombinacija dveh materialov, kot na primer: 

 • aluminij in les ali 
 • aluminij plastika (PVC).

So pa vsi materiali danes narejeni tako, da so prijazni okolju in imajo funkcionalnost pri enostavnem vzdrževanju. Če bi razčlenili, bi rekli, da je aluminij že zelo razširjen material, ki je zelo inovativen, saj se ga lahko v celoti reciklira in ima naziv energetsko učinkovitega materiala z zelo dolgo življenjsko dobo. 

Aluminij

Prednosti aluminija:

 • izjemna obstojnost,
 • stabilnost,
 • odlična zvočna in toplotna izolacija,
 • dobra protivlomna zaščita,
 • možnost inovativnih oblik in slogov, ki se odlično skladajo s tradicionalnimi in modernimi gradnjami.

Če so vam torej všeč aluminijasta vrata, bodite pripravljeni, da boste odšteli malenkost več, vendar se to ne da primerjati z življenjsko dobo, ki jo takšna vhodna vrata premorejo. Pozorni bodite pri nakupu takšnih vrat na: debelino vratnih profilov, kakovost vgradnih komponent in konstrukcijske rešitve, zaradi stabilnosti, toplotne ter zvočne izolacije, samo varnost, življenjsko dobo ter vzdrževanje. 

Les

Les, na drugi strani, pa je prava klasika in je prav tako izredno številna izbira za vhodna vrata. Ker les daje tisto toplino, edinstvenost in poseben unikaten videz celotne stavbe. Njegovi profili so izdelani iz trajnostnega ekološkega materiala, ki je prav tako obnovljiv. Takšna vrata vam bodo dala:

 • funkcionalnost,
 • dolgo življenjsko dobo,
 • odporna so proti vremenskim in temperaturnim razlikam.

Pomislite morda tudi na to, da bodo prava lesena vrata od vas zahtevala nekoliko več vzdrževanja, v primerjavi z npr. Alu ali plastičnimi vrati. Treba jih je občasno lakirati in barvati. Lahko pa se tudi znajdete in nadnje postavite nadstrešek, kar jih bo dodatno zaščitilo in podaljšalo njihovo življenjsko dobo.

PVC vhodna vrata

Plastična vrata, ki jih dandanes najdete v izredno lepih kombinacijah, so ena izmed najcenejših. Sem spadajo dobre lastnosti, kot so:

 • visoka toplotna in zvočna izolacija,
 • nizka teža,
 • ter dolga življenjska doba.

Slabost teh vrat je to, da niso okolju prijazna, saj je plastika umeten material, ki se lahko ob visokih temperaturah napihne in upogne, kar pomeni, da lahko v tem primeru vrata nehajo tesniti ali je njihovo tesnjenje veliko slabše. Zelo bodite pozorni in sprašujte prodajalce, ali so profili odporni proti sončnemu sevanju.
Zakaj? Ker se lahko zgodi, da bodo ob neposredni sončni svetlobi po določenem času popokali ali porumeneli.

Tako, zdaj, ko poznamo tipe vrat, pa si poglejmo, kaj je treba upoštevati, da se ob samem nakupu ne opečete preveč in si obenem še nakopljete dodatne, nepotrebne stroške.

Svetujemo vam, da točno veste: za kaj kupujete vhodna vrata; kako želite, da so videti; kaj od njih pričakujete, torej njihove karakteristike; kakšno ceno ste pripravljeni plačati ter kakšne so vaše potrebe in želje. Na tak način vam bodo lahko tudi prodajalci in svetovalci izbrane trgovine, primerno svetovali in vam morda še priskrbeli kak dober popust. Izplača se poskusiti je tako?

Rate this post

Avtor prispevka:

167   Posts

Vsi prispevki