Zobni aparat

Zobni aparat je primeren tudi za odrasle

Veliko otrok in mladostnikov, ki imajo slab položaj zob, mora za določen čas nositi zobni aparat. Ta pa ni več samo za otroke in vse več odraslih se odloča, da si želijo popraviti zobe. Zobni aparati niso namenjeni le poravnavi zob, ampak se lotijo tudi položaja čeljusti, ki bi lahko z leti povzročila težave z ugrizom. Z zobnim aparatom je priporočljivo začeti čimprej, kar je razlog, da jih največkrat opazimo pri otrocih, ki še rastejo. Čeprav se v mladosti zobje hitreje premaknejo, pa to ni izgovor, da se za zobne aparate ne bi odločali tudi odrasli. Danes je na tržišču veliko različnih zobnih aparatov, ki so primerni za osebe vseh let in za popravilo zob velja rek, da jih je bolje popraviti pozno, kot nikoli.

Fiksni zobni aparati

O fiksnem zobnem aparatu govorimo takrat, ko ga pacient ne more samostojno sneti z zob. Glavna prednost takih zobnih aparatov je v tem, da stalno delujejo na zobe in jih premikajo. Fiksni zobni aparati so v osnovi sestavljeni iz nosilcev, ki so iz različnih materialov in žičke, ki tvori zobni lok. Ker je tak zobni aparat stalno v ustih, je treba dobro paziti na ustno higieno in še posebej paziti na čiščenje prostorov med zobnim aparatom in zobmi.

Fiksni-zobni-aparati

Najbolj znani fiksni zobni aparati so t.i. zvezdice. Cenovno najcenejši in najbolj poznani vsem so zobni aparati s kovinskimi nosilci. Tak zobni aparat je še vedno najbolj primeren za paciente, ki se spopadajo z večjimi nepravilnostmi. Z leti so postali manjši, polepšate pa jih lahko z barvnimi elastikami.

Bolj zahtevni pacienti se raje odločajo za fiksni zobni aparat s prozornimi nosilci, ki se jih le minimalno opazi. Zaradi tega so v primerjavo s kovinskimi tudi dražji. Čeprav imajo tako kot pri kovinskem zobnem aparatu žičko, ki drži zobni lok, je tudi ta manj opazna. Zobni aparati so izdelani po sistemu samozaklepnih nosilcev, zato ni potrebe po elastikah, ki skupaj držijo nosilec in žičko.

Snemljiv zobni aparat

Snemljiv zobni aparat ima z razliko od fiksnega možnost, da ga pacient sname in ponovno namesti v usta. Pacient se posamezno z ortodontom dogovori, koliko časa na dan je zobni aparat treba nositi, da bo učinek delovanja zadovoljiv. Pri takem zobnem aparatu je potrebno upoštevati navodila ortodonta, saj v nasprotnem primeru rezultati ne bodo taki, kot bi sicer bili. Ker je aparat snemljiv, je skrb za ustno higieno lažja.

Vse bolj priljubljeni snemljivi zobni aparati iz prozorne mase je ortodontski aparat, ki se ga je prijel naziv Invisalign. Ta snemni aparat je nemoteč za hranjenje in skoraj neviden. Za premikanje poskrbi brez nosilcev in lokov in ima hiter čas zdravljenja. Temu primerna je tudi višja cena, a za odrasle je to ena najbolj priljubljenih opcij, kako popraviti zobe. Za izdelavo takega zobnega aparata je močno zaslužena napredna računalniška tehnologija, ki obdela stanje vaših zob in vam pomaga do lepega nasmeha.

Zobni aparati se uporabljajo za veliko nepravilnosti

Zobni aparati so izum sodobne medicine, s pomočjo katerega se odpravlja nepravilnosti v legi zob in uravnavanje ugriza. Zobni aparat s točno določeno silo deluje na zobe, da se premaknejo v želeno lego. To ne pomaga le pri lepem nasmehu in ravnih zobeh, ampak tudi pri pravilnem ugrizu. Z leti se namreč lahko pri ljudeh, ki imajo nepravilen ugriz pojavijo bolečine v čeljusti in ostale težave, ki otežujejo prehranjevanje, v skrajnem primeru pa lahko pride celo do izgube zob.

Uporaba zobnega aparata je zato velikokrat primerna tudi za odrasle, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov zobnega aparata niso nosili v mladosti. Sodobni razvoj je ortodontske zobne aparate pripeljal do te točke, da določeni na zunaj niso več vidni, rezultati pa so boljši kot še nikoli poprej.

Rate this post

Avtor prispevka:

241   Posts

Vsi prispevki